Založ si blog

Nevyhnutná federalizácia Európskej únie?

CommunityForma spolupráce a fungovania členských krajín Európskej únie je často diskutovanou témou, ktorá rozdeľuje účastníkov tejto diskusie na dva hlavné prúdy – odporcov posilňovania právomocí a centralizácie Európskej únie do Bruselu a zástancov týchto procesov.

 

Postupný presun kompetencii v stále širšom okruhu otázok z členských štátov do Bruselu do istej miery nasvedčuje kam vývoj vzťahu Európskej únie a jej členských štátov smeruje. Eurooptimisti (ak možno takto pomenovať skupinu ľudí, ktorá je za hlbšiu integráciu EÚ) tento vývoj zľahčujú a o hlbšej integrácii nehovoria priamo. Zrejme sa obávajú reakcie obyvateľov jednotlivých členských štátov, predsa len my Európania sme v istých veciach konzervatívny. Skutočnosť, že národný štát v tej forme v akej sme ho poznali doposiaľ už fungovať nebude, by bola prijímaná iba veľmi ťažko.

 

To však neznamená, že pohľad Európanov na  ich národné štáty sa nikdy nezmení. Akurát zmeny, ktorými Európa prechádza sa uskutočňujú veľmi rýchlo. Napokon, pred dvadsiatimi rokmi sa nikomu ani nesnívalo, že budeme členmi zoskupenia štátov, medzi ktorými prakticky nebudú existovať hranice,  že budeme  členmi zoskupenia štátov, z ktorých väčšina platí rovnakou menou, že pracovný trh týchto štátov sa bude otvárať pre občanov ostatných členov spomínaného zoskupenia štátov, že štáty v tomto zoskupení budú uvažovať a prijímať konkrétne kroky vedúce k spoločnej zahraničnej a obrannej politike. A takto by sme mohli pokračovať ďalej. Toto všetko sa udialo v priebehu krátkeho obdobia.

 

Hoci sa navonok prezentuje, že vývoj Európskej únie vôbec nie je taký rýchly a že nesmeruje k tak hlbokej integrácii ako sa euroskeptici obávajú. Je však potrebné pripomenúť Lisabonskú zmluvu, ktorá síce zmiernila niektoré ustanovenia svojej predchodkyne – Európskej ústavnej zmluvy, avšak v zásade toho veľa nezmenila. Priniesla formálne zmiernenie rétoriky, avšak podstata naďalej pretrvala, zmenil sa iba obal, pod ktorým sa myšlienky zakomponované do Európskej ústavnej zmluvy prezentovali. To je jeden fakt, druhý fakt je, že spoločná mena sa dostala do situácie, kedy jej reálne hrozí, že zanikne. Síce to je až posledná z možností, ale je reálnejšia než kedykoľvek predtým.

 

Ekonómovia a analytici sa zhodujú, že ak spoločná európska mena bude chcieť prežiť, nezaobíde sa to bez hlbšej integrácie EÚ. Otázkou teda ostáva, či skutočne je záujem na tom, aby sme mali spoločnú menu a aby sme tomu obetovali niečo z našej suverenity (hoci nám jej už veľa neostalo), alebo obetujeme spoločnú menu v záujme zachovania si istej miery suverenity a slobody v rozhodovaní. Je na zvážení, ktorá z ponúkaných hodnôt je pre nás dôležitejšia. Jedno však treba vziať do úvahy. Ak by sme sa rozhodli pre hlbšiu integráciu, cesta späť by už bola takmer nemožná. Píšem takmer, lebo určite by sa možnosti našli, avšak tie by boli nevyhnutne sprevádzané mnohými politicko-spoločenskými problémami, ktorých následky iba veľmi ťažko predpovedať.

Forma v akej by Európska únia mohla v budúcnosti fungovať

Najpravdepodobnejšou forma v akej by členské štáty Európskej únie v budúcnosti mohli tvoriť jeden politický celok je federácia. Takýto zväzok by mohol byť akceptovateľný aj vo vnútri národných štátov. Euroskeptici, predpokladám, sa nezmieria ani s takouto formou fungovania Európskej únie, avšak vývoj naznačuje, že EÚ k takejto forme politického usporiadania smeruje. Európska únia samozrejme potrebuje prijímať isté opatrenia, aby mohla pružnejšie reagovať na spoločensko-politický vývoj vo svete a v prípade, že si dala za cieľ v istom časovom horizonte dobehnúť Spojené štáty americké, či Japonsko, nevyhne sa potrebe integrácie.

 

Či je to správne, alebo nie, nechám opäť na zváženie. Osobne som však za voľnejšiu formu spolupráce v rámci EÚ s víziou možnej integrácie v dlhodobejšom horizonte a to na úrovni federácie. Pôvodná myšlienka Euróspkej únie nesie v sebe mnoho pozitívnych prvkov, rovnako ako aj myšlienka spoločnej európskej meny. Realizícia týchto myšlienok však chce čas a mala by prísť prirodzene. Zo súčasného stavu mám pocit, že sme v štádiu, kedy samotný zväzok nesie v sebe ešte stále veľa negatívnych prvkov, preto by sa na integráciu EÚ do politického zväzku malo pozerať skôr v dlhodobejšom horizonte…

Budeme mať ďalšie referendum?

11.01.2011

Odborári sa chystajú zbierať podpisy na vypísanie referenda, v ktorom by sa mali občania vyjadriť k zmenám v Zákonníku práce. Na to, aby referendum bolo vyhlásené budú potrebovať 350,000 podpisov, jeho platnosť bude závisieť zase od účasti voličov. Ako máme skúsenosti, tak zatiaľ bolo u nás platné iba jediné referndum aj to veľmi tesne. Diskusia o nastavení [...]

Diskusia o Eure

29.12.2010

Nemožno zatvárať oči pred skutočnosťou, že Euro prežíva krízu. Zákonite takéto kritické obdobie vytvára priestor pre rôzne špekulácie. Jednou z úvah o možnom ďalšom osude Eura na Slovensku sa prezentoval aj pán Richard Sulík, predseda parlamentu. Svojím vyjadrením, že by sme sa mali pripraviť aj na plán B a teda na návrat koruny rozvíril hladinu na [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6308x
Priemerná čítanosť článkov: 2103x

Autor blogu

Odkazy