Založ si blog

Budeme mať ďalšie referendum?

Otaznik

Odborári sa chystajú zbierať podpisy na vypísanie referenda, v ktorom by sa mali občania vyjadriť k zmenám v Zákonníku práce. Na to, aby referendum bolo vyhlásené budú potrebovať 350,000 podpisov, jeho platnosť bude závisieť zase od účasti voličov.

 

Ako máme skúsenosti, tak zatiaľ bolo u nás platné iba jediné referndum aj to veľmi tesne. Diskusia o nastavení kritérii pre vypísanie referenda a pre jeho platnosť prebiehala azda pri každom jednom z nich. Ani to posledné referendum, iniciované stranou Sloboda a Solidarita nebolo výnimkou. Ak by sme chceli referendom priblížiť voličom možnosť čosi priamo ovplyvniť, bola by na to potrebná predovšetkým politická vôľa a tá na Slovensku zatiaľ chýba.

 

O čo vlastne odborárom ide?

Aspoň podľa dostupných informácii, chcú dosiahnuť aspoň zakonzervovanie súčasného stavu v akom sa Zákonník práce nachádza, prípadne ak by mal prejsť zmenami tak za všetky, spomenie aspoň dve: 

  • 80 hodinový ročný limit na nadčasy
  • Zníženie maximálneho počtu odpracovaných hodín za týždeň zo súčasných 40 na 35

Zmeny, ktoré odborári navrhujú, prípadne zachovanie niektorých výhod, ktoré zamestnanci požívajú dnes sa v mnohom veľmi dobre počúvaju. Veď kto by nechcel za týžden odrobiť menej hodín za tú istú mzdu? Každý deň by sme mali o hodinu navyše pre seba, to predsa nemôže byť zlé. Avšak zdanie môže klamať! Kto to všetko zaplatí? Štát, ktorý musí šetriť po rokoch sociálno-demokratickej vlády? 

Z toho čo sa tu chystá môžeme byť právom znepokojený. Predovšetkým preto, že sú tieto návrhy odborárov výsostne populistické (na čo im ľudia môžu veľmi ľahko naletieť) a rovnako tak aj preto, že tvorba nových pracovných miest a príchod nových investorov by boli týmito zmenami, ktoré navrhujú odborári ohrozené. V konečnom dôsledku idú teda proti samotným zamestnancom. 

Ešte k referendovým otázkam 

Podľa toho v akej podobe boli zverejnené by referndové otázky mali vyzerať asi takto: 

  • Súhlasíte s tým, aby v Zákonníku práce o Bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, v zákone o inšpekcii práce zostali zachované nároky zamestnancov a ochrana zamestnancov minimálne v súčasnom rozsahu?
  • Súhlasíte s tým, aby pracovný čas zamestnanca bez zníženia mzdy bol zákonom stanovený na maximálne 35 hodín týždenne?
  • Súhlasíte s tým, aby rozsah nadčasovej práce stanovený zákonom bol maximálne 80 hodín v kalendárnom roku? 

Prvá otázka sa mi zdá byť úplne zbytočná, aby bola súčasťou referenda (hoci možno pochybovať aj o ostatných dvoch) a zvyšné dve sú populistické, ľudia budú môcť veľmi jednoducho podľahnúť „lákavej“ predstave o kratšom pracovnom čase za rovnakú mzdu. 

Referendum je legitímny nájstroj demokracie, odborári, rovnako ako ktokoľvek iný má právo na to, aby tento nástroj využili. Čo ma však znepokojuje, je jeho obsah… 

Súvisiace články:

http://spravy.pravda.sk/odborari-chcu-referendum-sulik-dufa-v-jeho-neuspech-fx6-/sk_domace.asp?c=A110111_092251_sk_domace_p29 

http://ekonomika.sme.sk/c/5714358/odbory-chcu-pre-zakonnik-prace-referendum.html

http://hnonline.sk/ekonomika/c1-49386390-odbory-chystaju-utok-na-pracu

Nevyhnutná federalizácia Európskej únie?

04.01.2011

Forma spolupráce a fungovania členských krajín Európskej únie je často diskutovanou témou, ktorá rozdeľuje účastníkov tejto diskusie na dva hlavné prúdy – odporcov posilňovania právomocí a centralizácie Európskej únie do Bruselu a zástancov týchto procesov. Postupný presun kompetencii v stále širšom okruhu otázok z členských štátov do Bruselu do istej [...]

Diskusia o Eure

29.12.2010

Nemožno zatvárať oči pred skutočnosťou, že Euro prežíva krízu. Zákonite takéto kritické obdobie vytvára priestor pre rôzne špekulácie. Jednou z úvah o možnom ďalšom osude Eura na Slovensku sa prezentoval aj pán Richard Sulík, predseda parlamentu. Svojím vyjadrením, že by sme sa mali pripraviť aj na plán B a teda na návrat koruny rozvíril hladinu na [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6314x
Priemerná čítanosť článkov: 2105x

Autor blogu

Odkazy